terug

27. De bijbel is Gods woord, en daar mag niets aan worden toegevoegd. Toch hebben de roomsen dat gedaan: de katholieke bijbel bevat verschillende boeken, die in de protestantse ontbreken. De roomsen stellen dus apocriefe boeken gelijk met Gods woord.

Het is een feit, dat er in een katholieke uitgave van de bijbel meer staat dan in een protestantse. In de laatste ontbreken verschillende boeken, die in de eerste wel te vinden zijn, geheel en al, b.v. het Boek Ecclesiasticus of de Wijsheid van Sirachszoon; van andere boeken, b.v. Daniël en Esther, ontbreken belangrijke fragmenten.
Nu is er maar één ingeving Gods en één H. Schrift; en die kunnen niet verschillen voor katholieken en protestanten. Maar omdat God ons niet de volledige bijbel ineens gaf, compleet in één boekdeel, kan er wel meningsverschil zijn over de vraag, of een bepaald boek “canoniek” is, d.w.z. behoort te staan op de “canon” of lijst van geïnspireerde boeken en dus in de bijbel opgenomen moet worden.
En met dat meningsverschil hebben we hier te maken. De boeken, waarover dat meningsverschil bestaat, zijn wel degelijk onder Gods ingeving geschreven; maar in de eerste eeuwen (en voorzover het boeken uit het Oude Testament betreft, ook bij de joden) is er door sommigen wel eens aan getwijfeld. De grotere meerderheid van de christenen twijfelde echter niet, totdat de hervormers die boeken weer verwierpen. Met het oog op dat meningsverschil in de eerste eeuwen noemen de katholieken die boeken “deutrocanoniek”; maar die naam betekent niets voor hun geïnspireerd zijn.
De protestanten noemen die boeken “apocrief” of onecht. Dat wil niet aanduiden, dat zij iedere waarde aan die boeken ontzeggen; de synode van Dordt schreef indertijd voor, dat zij als een aanhangsel in de Statenbijbel moesten worden opgenomen. De katholieken spreken ook wel van apocriefe boeken; maar daarmee bedoelden zij dan heel andere, die ook de protestanten verwerpen, b.v. het zgn. evangelie van Petrus. En daarom omvat een katholieke uitgave van de H. Schrift op het ogenblik meer dan een protestantse.

Uit: de meest gemaakte moeilijkheden, door Prof. Felix Otten O.P. en Dr. C.F. Pauwels O.P.